Sweatshop

IMG_6518_redigert IMG_6539_redigertph_fra et vaskeri i Mumbai, India, som vasker alle klærne til sykehus, skoler osv.

Som de tre norske ungdommene sier på Aftenposten sin serie Sweatshop, så lever vi i Norge i en boble. Vi bryr oss utrolig mye om klær, sminke, elektronikk, biler og mye som i bunn og grunn ikke har noe å si, mens det er folk der ute i verden som sulter ihjel, har elendige jobber og må forsørge store familier av en ussel lønn.

Jeg har selv reist en del, men likevel etter noen måneder hjemme i rike Norge, havner jeg selv tilbake i den boblen. Og for de som nesten ikke har reist, så er det jo ikke så rart at man ikke klarer å ta til seg ordene «det er folk der ute i verden som har det mye verre enn deg». Man klarer ikke å se det for seg, for man vet ingenting om hvordan det faktisk er i fattigere land. Hvordan dagen deres går fra morgen til kveld. Når de står opp, hva, eller om, de spiser frokost, om de har en jobb og hvordan da arbeidsdagen deres eventuelt ER. Det er derfor jeg synes dette var en utrolig bra og givende serie. Selv om man ikke er der selv og opplever det, så får man en følelse av hvordan det er å leve i Kambodsja, og hva som ligger bak mange av plaggene vi kjøper her i Norge.

En utrolig viktig serie. For deg som ikke har sett den allerede, vil jeg anbefale å se alle episodene og intervjuene som du finner her. Just do it!

3 tanker på “Sweatshop

  1. den skal jeg se, virker interresant(selv om jeg mistenker at jeg kjenner til ståa fra før). Vi lever i et forbrukersamfunn,og det er liksom opp til resten av verden å produsere saker til oss…holder ikke i lengden..

  2. / Ja helt fantastisk! Gleder meg :)

    Har sett den serien for noen uker siden.. Kjempesterkt! Jeg merker at jeg har fått øynene enda mer opp enn jeg hadde fra før etter jeg så den. Håper så inderlig at forholdene blir bedre for tekstilarbeiderene (og andre arbeidere selvfølgelig).. Jeg betaler gjerne litt mer for klærne viss pengene går til de som fortjener det.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: